Partnerségben a városért

Partnerségben a városért

Identitástudat-erősítő programok

A kedvezményezett neve: Dorogi József Attila Művelődési Ház

A projekt címe: Partnerségben a városért

A szerződött támogatás összege: 10.000.000 Ft

A támogatás mértéke: 100%

A projekt tervezett befejezésének dátuma: 2019. október 15.

Projektünk célja az identitástudatot, a lokálpatriotizmust kiaknázva Dorog várossá nyilvánításának 35. évfordulója alkalmából megszólítani és mozgósítani a közös cél érdekében a lakosságot. Partnertelepüléseink bevonásával a kiemelt alkalom lehetőséget teremt a kapcsolatok erősítésére. Célunk, hogy az évfordulóra fűzött programsorozatunkkal településünkön élőket kimozdítsuk otthonukból, esélyteremtő és támogató lépéseket valósítsunk meg a különböző célcsoportokat elérő rendezvényekkel a Dorogon élő családok hátrányainak kompenzálása, a részvétel erősítése és az esélyegyenlőség előmozdítása érdekében.

A Dorog 35 társadalmasításával a közösségi terekben megvalósuló programsorozat lehetőséget ad a lakosságnak a részvételre. Részeseivé válnak az alkotó folyamatnak, közös élményekhez jutnak. Az integrált közösségi és szolgáltató terek a cselekvőképes egyén kibontakozási lehetőségének megteremtése mellett egy térben teszik lehetővé, a közös élmények megszerzését, a jubileumi évfordulóval kapcsolatban.

Dorog város 2019-ben ünnepli várossá nyilvánításának 35. évfordulóját. E jeles alkalom lehetőséget ad intézményeink számára, hogy a dorogi lakosság teljes körét célzó eseménysorozatot hozzunk létre. A város lakói és testvértelepüléseink különböző művészeti ágakban mutathatják meg a várossal kapcsolatos érzéseiket, helyi identitásuk meghatározó motívumait. Ezt kiegészítő várostörténeti előadások, bemutatók tovább erősíthetik a hagyományokból táplálkozó lokálpatriotizmust.

 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A Dorogi József Attila Művelődési Ház és a Gáthy Zoltán Városi Könyvtár és Helytörténeti Múzeum konzorciuma a TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00384 azonosító számú pályázatának köszönhetően 2019-ben Dorog várossá nyilvánításának 35. évfordulója alkalmából rendezvénysorozattal kedveskedett a város lakóinak.

  1. augusztus 31.

Ezen a napon nyílt meg a Dorogvárossá nyilvánításának 35. évfordulója alakalmából meghirdetett alkotói pályázatra beérkezett és zsűrizett festmények, szobrok és fotók tárlata.

Szabó-Berghauer Zoltán, a könyvtár vezetője köszöntötte a szépszámú megjelentet. Több mint 100 pályamű érkezett be a kiírásra, amelyre a gyermekektől, középiskolásoktól és felnőttektől külön-külön kategóriákba vártuk alkotásaikat.

A bírálatot a hónap elején tartotta szakavatott zsűri: Balla András fotográfus, A. Bak Péter, festőművész, Virág Jenő főszerkesztő.

  1. október 05.

A Zene Világnapjához kapcsolódva kórustalálkozót szerveztünk testvértelepüléseink kórusainak részvételével a Művelődési Házban. Október 5-én több mint 100 énekes lépett színpadra.

A rendezvény délelőttjén dr. Tittmann János polgármester a vendégek számra vetítettképes bemutatót tartott Dorog történetéből. Az eseményen részt vett a felsőboldogfalvi delegáció, a zsérei énekkar, Marienbergből és Wendlingen am Neckarból érkezett kórusok ill. a dorogi Cantate kórus.

Testvérvárosainkkal a közös történelmi sors, a közössé vált történelem eredményezte a partnertelepülési szerződések aláírását. A civil szervezetek, intézmények és hivatalok ápolják, gondozzák a kapcsolatokat, teszik rendszeressé a találkozásokat.

Az Éneklő Barátok kórustalálkozón nagy sikerrel szerepeltek a különböző stílusban, németül és magyarul, saját hagyományaikat, viseletüket felvonultató karok.

  1. október 19.

Különleges színdarabot láthatott a közönség október 19-én a Dorogi József Attila Művelődési Házban. A fővárosi színházakból ékezett neves színészek mellett a dorogi gyerekek is kivették a részüket a Zsoltár gyermekhangra című történelmi játékból.
Sopsits Árpád rendezésében többek között Lehár Ferenc: Víg özvegyéből, Bartók Béla: Csillagok, csillagok című gyűjtéséből, Kosztolányi Dezső: Én büszkén vallom című szerzeményéből, Ady Endrétől, Herczeg Ferenctől és Babits Mihálytól is hallhattunk vers- és prózarészleteket a színészek tolmácsolásában. A Kovácsné Fódi Krisztina által felkészített Cantilena Gyermekkórus csodálatos hangjátéka egészítette ki teljessé a nagyszerű előadást, amely a millenniumtól az első világháborúig tartó időszak hazai közhangulatát mutatta be a dramaturgiailag kiválóan válogatott alkotók megidézésével.

Készítette: dr. Tittmann Réka

                                                                                                                             

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ZSOLTÁR GYERMEKHANGRA

A Dorogi József attila Művelődési Házban színdarabbal várták az érdeklődőket októberben. A Zsoltár Gyermekhangra című darabot Sopsits Árpád Balázs Béla-díjas film- és színházi rendező állította színpadra.

A színdarabban közreműködött a Cantilena Gyermekkórus. Felkészítőjük: Kovácsné Fódi Krisztina mesterpedagógus, kórusvezető volt.

Dorog, 2019. 10. 10.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PARTERTELEPÜLÉSEINK KÓRUSAI VENDÉGSZEREPELTEK DOROGON

A Zene Világnapja alkalmából a város négy testvértelepülésének részvételével kórustalálkozót szerveztek a művelődési házban. Október 5-én több mint száz énekes lépett a színpadra, hogy a muzsika hangjaival ünnepeljenek.

Az Éneklő Barátok rendezvény délelőttjén dr. Tittmann János polgármester a vendégek számára vetítettképes bemutatót tartott Dorog történetéről.  Az eseményen részt vett a felsőboldogfalvi delegáció és vezetőjük, Sándor József polgármester, a zsérei énekkar és Zsebi József polgármester, Marienbergből Rudolf Winkler kórusvezető és énekkara, Wendlingen am Neckarból Dieter Bauer, a Freundeskreis Dorog Wendlingen egyesület elnöke, a német kórus és a dorogi Cantate Kórus vezetője, Kovácsné Fódi Krisztina.

A kórusvezetők a konferenciateremben bemutatták az énekkarokat, majd a tartalmas délelőtt után este a színpadon énekelték el repertoárjukat a kórusok.

Testvérvárosainkkal a közös történelmi sors, a közössé vált történelem eredményezte a partnertelepülési szerződések aláírását. A civil szervezetek, intézmények és a hivatalok ápolják, gondozzák a kapcsolatokat, teszik rendszeressé a találkozásokat.

Dorog város aktív kapcsolatait mi sem mutatja jobban mint az, hogy a 69. Bányásznapon Wendlingen am Neckar és Dorog baráti egyesületei ünnepelték megalapításuk 25. évfordulóját, szeptember közepén Marienberg ünnepére utazott dorogi delegáció, Zsérén hármas jubileumot ünnepelhetett közösen Dorog és a felvidéki település. Felsőboldogfalván tavasszal járt dorogi küldöttség. Akkor Dorog németországi testvértelepülése, Wendlingen am Neckar delegációja is tiszteletét tette a székelyföldi településen. A közös szálak összefonódnak. Jó példa az erős testvértelepülési kapcsolatokra az október 5-én megtartott kórustalálkozó is, amelynek megvalósítására Dorog Város intézményei, a Dorogi József Attila Művelődési Ház és Gáthy-könyvtár konzorciuma európai uniós pályázatot nyert (TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00384 pályázati azonosító számú projekt).

Az Éneklő Barátok kórustalálkozón nagy sikerrel szerepeltek a különböző stílusban, németül és magyarul, saját hagyományaikat, viseletüket felvonultató karok.

Dorog, 2019. 10. 29.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

DÍJÁTADÓ GÁLÁT TARTOTTAK A KÖNYVTÁRBAN

Augusztus 31-én tartották meg a Gáthy Zoltán Városi könyvtárban a Dorog35 pályázat díjátadó ünnepségét. Szabó-Berghauer Zoltán intézményvezető köszöntőtte az érdeklődőket, majd bemutatta a pályázatot: - Dorog várossá nyilvánításának 35. évfordulója alkalmából alkotói pályázatot hirdetett meg a Dorogi József Attila Művelődési Ház és a Gáthy Zoltán Városi Könyvár.

A tematikus alkotói pályázatot képzőművészet, fotóművészet, írásművészet területén hirdettük meg.

Több mint 100 pályamű érkezett be a kiírásra, amelyre a gyermekektől, a középiskolásoktól és a felnőttektől külön-külön kategóriákba vártuk alkotásaikat.

Minden kategóriában és korosztályban 100 000 Ft várt a fődíjas munka alkotójára.

A bírálatot augusztus 1-jén és 2-án tartotta a könyvtárban a szakavatott zsűri:

Balla András fotográfus, A. Bak Péter és Virág Jenő.

A képzőművészet kategóriában a 14 éven aluli alkotók között a Kapa Melinda művésztanár által vezetett Petőfi szakkör tagjai, nyerték a fődíjat Dorogi mozaik című alkotásukkal.

A Dorogi mozaik alkotói: Kelemen Eszter, Kovács Zsófia, Vodicska Maja és Székely Réka.

Művészeti vezetőjük Kapa Melinda volt.

A középiskolás kategóriában megosztott fődíj született.

Kele Petra és Bartus Kinga festményei voltak kategóriájuk legjobbjai.

A felnőttek között Szegediné Lugosi Andrea „Könyvorigamija” lett a fődíjas.

Fotóművészet kategóriában – bár számos fénykép érkezett be a kiírásra - a zsűri nem adott ki fődíjat.

Az írásművészet kategóriában kizárólag felnőttektől érkeztek írások. Közülük a legkiválóbbnak Kele Fodor Ákos Visio Carbonis D135 című írása nyerte el a 100 000 Ft-ot érő fődíjat.

Gratulálunk a pályázóknak!

Dorog, 2019. 09. 05.

 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KREATÍV ALKOTÁSOK SZÜLETTEK 35 ÉVES VÁROSUNKRÓL

Lezárult a Dorog35 művészeti pályázat zsűrizése. Mintegy 100 alkotás érkezett be a fotó-, képzőművészeti és irodalmi kategóriákra. A gyerekek kreativitása lenyűgözte a zsűri tagjait. Mindnyájan gyönyörűnek találták a képeket és őszintének a gyermekalkotók hozzáállását. Az eredményhirdetést és a díjak átadását - a felújított Zrínyi iskola avató ünnepségét követően -, augusztus 31-én a Gáthy Zoltán Városi Könyvtár és Helytörténeti Múzeumban tartja meg a kiíró.

A Dorog35 pályázat a Széchenyi 2020, Dorog, a dinamikus és fenntartható fejlődés városa című pályázat támogatásával (Partnerségben a városért TOP-7.1.1-16-H-2019-00384) valósulhatott meg.

A zsűri tagjai:

Balla András fotográfus (MMA) vegyész, kert-és tájépítész, környezetvédelmi és művészeti szakíró, vezető tervező.

Tenerifétől Rómán, Párizson, Salzburgon, Gyergyószárhegyen, Helsinkin keresztül számos világvárosban voltak kiállításai, tartott előadásokat. Bemutatkozott New York-ban is.

Az Esztergomi Fotográfiai Biennále létrehozója, névadója, művészeti vezetője, kurátora.

Díjai közül számára legfontosabb a szakma által neki ítélt MAGYAR FOTOGRÁFIAI NAGYDÍJ, amelyet eddig összesen hat művész kapott meg, valamint a Kiskunfélegyházi Nemzetközi Bajuszfesztivál 3. díja.

Tagja a fontosabb művészeti szervezeteknek, valamint a hét fotográfus egyikeként a Magyar Művészeti Akadémiának.

A. BAK PÉTER Corvin-díjas festőművész, Petőfi-díjas művészeti író, okleveles festmény- és műtárgy szakértő becsüs. A Művészeti Alap, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete, Magyar Képzőművészek- és Iparművészek Szövetsége, Magyar Festők Társasága, Esztergomi Művészeti Céh, Mednyánszky Társaság tagja, a Rudnay Társaság elnöke. A Magyar Alkotóművészek Választmányának tagja és Komárom-Esztergom megye művészeti megbizottja. 1974 óta országos kiállításon szerepelnek művei. 1975-ben (25 évesen) kapta meg első jelentős díját: Országos Alkotó Ifjúsági Pályázati Kiállítás – dr. Romány Pál miniszter I. díja. Művei megtalálhatók közgyűjteményekben (Petőfi Múzeum), Hatvani Galéria, Kecskeméti Képtár, Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, Szombathelyi Képtár)

Virág Jenő népművelő, szerkesztő. Az esztergomi István Gimnáziumban érettségizett, majd a szombathelyi tanítóképzőben népművelés-könyvtár szakot, az egri tanárképzőben magyar szakot, a ELTE-n pedig közművelődés szakot végzett. 1978-82 között a dorogi József Attila Művelődési Központ igazgatója, 1983-tól a Komárom-Esztergom Megyei Tanács, majd 1990-től a Megyei Önkormányzat előadója, főtanácsos. 2003 decemberétől a tatabányai Polgármesteri Hivatal művészeti tanácsosa. A Kernstok Károly Művészeti Alapítvány kuratóriumának titkári feladatát a kezdetektől végzi. Számos kiállítás szervezése, rendezése; művészeti és egyéb témájú kiadványok szerkesztése (Művészeti Műhely, Vecsési Sándor-könyv, Esztergomi Helikon stb.) jellemzi munkásságát. A Limes c. tudományos-történeti és az Art Limes című báb- és képzőművészeti szemlék főszerkesztője.

Dorog, 2019. 08. 26.

 

 

meghivo_előadás.docx
96 KB
meghivo_éneklő.docx
96 KB
meghivo_kiállítás.docx
96 KB